top of page

Opiston historia

1903

Opistorakennuksen ensimmäinen vaihe - nykyisen rakennuksen keskiosa, holvieteinen ja ruokala - rakennettiin silloin Lahden kauppalan laitaan vuosina 1903-1904. 

Rakennuksessa oli kolme kerrosta, ylimpänä nykyinen Ylätuvan taso. Rakennuksen suunnitteli Hämeenlinnassa toiminut arkkitehtitoimisto Helin ja rakennuksen tyyliksi tuli kansallisromantiikka. 

Toinen rakennusvaihe toteutettiin 1909-1910. Tähän vaiheeseen sisältyi juhlasali, sen yläpuoliset tilat ja itäinen siipi. Samalla korotettiin ensimmäisen rakennusvaiheen osaa yhdellä kerroksella. Rakennettiin siis nykyinen Tuulensuun taso. 

Rakennusvaiheen suunnitteli arkkitehtinä ja kuvataiteilija tunnettu Uuno Alanco. Tyyliltään rakennus oli myöhäiskansallisromantiikkaa.

1909

1925

Kolmas rakennusvaihe, läntinen siipi, rakennettiin vuosina 1925-1927. Tähän rakennukseen tuli erityisesti kansankorkeakoulun tarpeita palveleva iso luentosali ja kolme asuntolakerrosta. Maan alle tuli sauna ja pesulaosasto. Samalla kansallisromantiikan tyylistä tornia korotettiin ja se muutettiin lisäsiiven tyyliin sopivaksi. 

Suunnittelijana toimi lahtelainen arkkitehti Elis Kaalamo ja rakennuksen tyylinä oli itsenäisen Suomen alkuvuosille ominainen suoraviivainen ja jylhä klassinen tyyli.

1930-luvulla laadittiin vielä laaja lisärakennussuunnitelma. Kuitenkin sodan syttyessä suunnitelmat jäivät lyhyeen. 

Sodan jälkeen, vuonna 1948 rakennukseen lisättiin vielä yksi asuntolakerros ja tornia korotettiin. 

Korotukset suunnitteli arkkitehti Unto Ojonen. 

1930

bottom of page